4.10.4.2 Acetát celulózy (CA)
Ing. Miloš Sova, CSc.
Nahoru Typy acetátů celulózy
Acetát celulózy se získává esterifikací hydroxylových skupin celulózy. Vychází se při tom z celulózy, na kterou se působí anhydridem kyseliny octové (acetanhydridem). Reakci lze provést do prvního, druhého nebo třetího stupně, podle počtu hydroxylových jednotek, které byly esterifikovány. Vznikne tak monoacetát (C1A), diacetát (C2A) nebo triacetát (C3A)
celulózy, srovnej následující schéma.
Chemická struktura acetátů celulózy:
Nahoru Charakteristické vlastnosti
Acetáty celulózy připomínají svým vzhledem rohovinu, vyznačují se následujícími charakteristickými vlastnostmi:
- mají vysokou pevnost a houževnatost,
- mají vysoký povrchový lesk,
- jsou značně odolné vůči poškrábání, neboť jejich povrch je značně pružný,
- jsou průhledné,
- jejich povrchy mají antistatický charakter, to znamená, že se na nich téměř neusazuje prach,
- dobře tlumí zvuk,
- mají dobrou zatékavost,
- nejsou náchylné ke korozi za napětí,
- přijímají vzdušnou vlhkost a mění při tom jednak své rozměry, jednak i elektrické chování. Vysušením vlhkost opět ztrácejí a celý pochod lze opakovat.
Nahoru Mechanické vlastnosti
Vlastnosti acetátů celulózy závisejí v první řadě na stupni esterifikace. Vysoce esterifikované typy mají vyšší pevnost, tvrdší povrch a jsou odolnější vůči působení teploty. Také jejich navlhavost je nižší. Některé vlastnosti jsou přehledně shrnuty v následující tabulce.
Vlastnosti acetátu celulózy:
Modul pružnosti v ohybu klesá se vzrůstající teplotou, jak je patrné z následujícího obrázku, kde jsou vyneseny tyto závislosti pro dva typy acetátu celulózy, jeden málo esterifikovaný, druhý vysoce esterifikovaný.
Vliv teploty na vlastnosti acetátů celulózy CA:
Nahoru Antistatické vlastnosti
Jak již bylo uvedeno, jednou z významných předností derivátů celulózy je jejich zvýšená elektrická povrchová vodivost ve srovnání s ostatními plasty. To omezuje vznik povrchového náboje a potlačuje například i usazování prachu na površích. Antistatické vlastnosti esterů celulózy lze dobře dokumentovat například na obrázku rychlosti poklesu povrchového náboje s časem…