dnes je 6.7.2025

Input:

Směsi polyamidu

6.4.2015, , Zdroj: Verlag Dashöfer

4.12.2.7 Směsi polyamidu

Ing. Miloš Sova, CSc.

Druhy a vlastnosti PA

Polyamidy patří mezi komerčně nejvýznamnější polymery. Jejich charakteristické vlastnosti, jako je vysoký bod tání krystalické fáze, mechanická pevnost, vynikající odolnost vůči rozpouštědlům a odolnost vůči otěru, jsou základem vynikajících užitných vlastností polyamidových termoplastů a řadí je z aplikačního hlediska mezi tzv. konstrukční nebo inženýrské plasty.

Podle chemického původu se dělí polyamidy na dvě základní skupiny:

- polyamidy na bázi diaminů a dikarboxylových kyselin, jako jsou např. PA 66, PA 46, PA 610, PA 612,

- polyamidy na bázi ω-aminokyselin nebo laktamů, jako je např. PA 6, PA 11, PA 12

V oblasti výroby termoplastických materiálů jsou pak komerčně nejvýznamnější PA 66 (polyhexamethylénadipamid, polykondenzát hexamethyléndiaminu a kyseliny adipové) a PA 6 (polykaprolaktam). Uplatňují se především jako materiály pro výrobu dílců v automobilovém a elektrotechnickém průmyslu, kde často nahrazují dříve používané kovové materiály.

Alifatické polyamidy jsou samy o sobě dosti houževnaté materiály vykazující vysokou energii vzniku trhliny, což se projevuje i jejich vysokou pevností a deformací při lomu. Nicméně jejich houževnatost je závislá na obsahu absorbované vlhkosti a nejvyšší houževnatosti pak nabývají až po absorbování rovnovážného obsahu vody. V suchém stavu, např. těsně po jejich zpracování, jsou naopak vysoce citlivé na vrub a jeví silný sklon ke křehkému lomu v místech koncentrace napětí, tedy v místech ostrých úhlů tvaru výrobku nebo v místech povrchového poškození. Příčinou tohoto lomového chování alifatických polyamidů je velmi nízká energie šíření trhliny v suchém materiálu.

Z aplikační sféry však vycházejí stále nové požadavky na zlepšení užitných vlastností materiálů. Pro polyamidové plasty to znamená zejména zvýšit jejich houževnatost, snížit vrubovou citlivost, snížit teplotu křehnutí a snížit jejich sorpci vody. Toho je pak možné dosáhnout pouze jejich další modifikací. Modifikace vlastností PA spočívá v míchání PA s jiným vhodným polymerem vybraným podle toho, jaké vlastnosti má mít výsledný materiál. Kromě míchání různých druhů PA mezi sebou, např. PA 6 s PA 66, které jsou vzájemně mísitelné, se v mnohem větší šíři využívá míchání PA s chemicky odlišnými polymery, které jsou s PA nemísitelné, a ve výsledném materiálu je modifikační složka směsi dispergována v polyamidové matrici.

Modifikace PA

Technologie modifikace PA se vyvíjela v průběhu několika desetiletí od postupně se zlepšujících metod míchání a kompatibilizace elastomerních polymerů obsahujících polární struktury až k reaktivní extruzi směsí s elastomery obsahujícími reaktivní funkční skupiny.

Úplně poprvé byl PA modifikován polyvinylacetátem (PVAC) v roce 1948. Šlo tehdy o směs PA 66/PVAC reaktivně kompatibilizovanou maleinanhydridem (MA), který byl vystaven reakci s částí PA před jeho mícháním s PVAC. Směsi PA s polyolefiny (PA 6/PE, PA 6/PP, PA 66/PP) byly poprvé představeny v r. 1958. Do r. 1961 pak sahá patentová ochrana směsí PA/ABS a PA/SAN (US 3, 130, 177, Borg Warner Corp.). V roce 1975

Nahrávám...
Nahrávám...