dnes je 3.7.2025

Input:

Polyamidová lepidla

6.7.2015, , Zdroj: Verlag Dashöfer

11.1.12 Polyamidová lepidla

Ing. Miloš Sova, CSc.

Charakteristika

Pro přípravu lepidel mají význam zejména tři typy polyamidů. Předně jsou to středně molekulární polyamidy, připravené kondenzací stechiometrického množství alifatických diaminů a dikarboxylové kyseliny.

lineární polyamid (n = 5 až 15)

Nemají žádné nebo jen málo nezreagovaných aminových a karboxylových skupin. Pokud jsou tyto skupiny přítomny, je jich přibližně stejný počet. Jsou to lineární a chemicky nereaktivní tuhé materiály, jejichž molekulová hmotnost obvykle bývá v rozmezí 3000 až 9000 g/mol. Většinou tají kolem teploty 100 °C nebo poněkud nížší. Odolávají dobře vodě, ale jsou částečně rozpustné v alkoholech.

Používají se k výrobě tavných lepidel, zejména pro obuvnictví. Spoje mají dobrou pevnost, je-li lepen upravený polyethylén, polypropylén, polyvinylidénchlorid, nylon atd.

Druhou skupinu tvoří takzvané reaktivní polyamidy, vznikající kondenzací dikarboxylové kyseliny s přebytkem různých polyaminů, například s diethyléntriaminem, triethyléntetraminem a podobně. Jsou to nízkomolekulámí polymery s koncovými volnými aminoskupinami a se sekundárními aminoskupinami v řetězci, takže mohou vytvrzovat epoxidové pryskyřice, což je jejich základní použití. Reakce volných aminoskupin polyamidu s epoxidovými skupinami je totožná s vytvrzováním epoxidů aminy.

Konečně třetí skupinu tvoří vysokomolekulární polyamidy vznikající z diaminu s přímým řetězcem a z dikarboxylové kyseliny, která má rovněž přímý řetězec. Vznikají tak dlouhé řetězce polymeru, který je sice termoplastický, ale jeho teplota tání a viskozita jsou tak vysoké a rozpustnost v organických rozpouštědlech tak malá, že se používají jen nízkomolekulární

Nahrávám...
Nahrávám...